Hazır Yufkadan Gözleme (Değişik Gözlemeler)

                                                          Sucuklu Ispanaklı Gözleme
                                                         Fındıklı Gözleme
                                                     Sebzeli Gözleme
                                                   Turşulu Gözleme
                                                      Peynirli Gözleme

                                                        Ispanaklı Gözleme


Hazır Yufkadan Gözleme (Değişik Gözlemeler)

Ispanaklı Sucuklu Gözleme

Doğranıp yıkanmış ıspanağın fazla suyunu sıkın ve süzgece alın. İncecik doğranmış soğanı sıvı yağda kavurun. Küp doğranmış sucuğu, küçük doğranmış sarımsağı ilave edip kavurmaya devam edin. Ispanağı ekleyip, ıspanağı sulandırmadan kavurun. Tuzla karabiberi katıp, ocaktan alın ve soğutun. Yufkaları ikiye kesip, yufkalardan birinin ortasına ıspanaklı sucuklu içten koyun. Önce karşılıklı iki tarafı uç uca katlayın, sonra da diğer iki ucu katlayın (katlarken bir fırçayla su sürerek yapıştırın). Diğer yufkayı da aynı şekilde hazırlayın. Gözlemeleri teflon tavada yağsız olarak arkalı önlü pişirin. Gözlemelerin üzerlerine tereyağı veya margarin sürün.

Fındıklı Gözleme

Yarım yufka
Yarım su bardağı iri dövülmüş fındık
2 Yemek toz kaşığı şeker
Margarin, pudra şekeri
Yapılışı: Fındıkla toz şekeri karıştırın. Yufkanın ortasına fındık şeker karışımını koyun ve gözleme şeklinde kapatın. Teflon tavada bir parça margarini eritin. Fındıklı gözlemeyi tavaya alıp, arkalı önlü pişirin. Üzerine pudra şekeri serpip, sıcak olarak ikram edin.

Sebzeli Gözleme

Havuç, patates, soğan
Kırmızı ve yeşil biber
Maydanoz
Tuz, karabiber, pul biber
Kırmızı toz biber, kekik, nane
Sıvı yağ, yufka
Yapılışı: Yemeklik doğranmış biberlerle soğanı sıvı yağda, soğanlar pembeleşinceye dek kavurun. Rendelenmiş patatesi (çiğden) ve havucu ilave edip, patates ve havuç yumuşayıncaya kadar kavurun. Doğranmış maydanozu, tuzu, baharatları ekleyip, 1-2 dakika daha kavurun. Sebzeli içi ocaktan aldıktan sonra soğutun ve ikiye kesilmiş yufkaların ortalarına koyup, gözleme şekilleri verin. Teflon tavada bir parça margarini eritip, gözlemeleri arkalı önlü pişirin.
Not: İsterseniz sebzeli gözlemeleri yağsız olarak tavada pişirip, üzerlerine margarin veya tereyağı sürebilirsiniz.

Turşulu Gözleme

Yemeklik doğranmış soğanı sıvı yağda kavurun. Salçayı ekleyip kavurduktan sonra ince doğranmış lahana turşusunu ilave edin. Tuzu, pul biberi ekleyip 1-2 dakika daha kavurun ve ocaktan alın. Turşulu içi soğuttuktan sonra ikiye kesilmiş yufkaların ortalarına koyup, gözleme şekilleri verin. Teflon tavada biraz margarini eritip, gözlemeleri arkalı önlü pişirin.
Not: Turşulu gözlemeye turşulu içi az koyun, fazla konulunca ağır oluyor.


Peynirli Gözleme

Doğranmış maydanozu ve ufalanmış beyaz peyniri karıştırın (isterseniz karabiber ve pul biber de koyabilirsiniz). İkiye kesilmiş yufkaların ortalarına peynirli içten koyup, gözleme şekilleri verin. Peynirli gözlemeleri yağsız olarak tavada pişirip, üzerlerine margarin veya tereyağı sürün ve sıcak sıcak servis yapın.


Ispanaklı Gözleme

Ispanakları doğrayıp yıkayın ve fazla sularını sıkıp süzgece koyun. Yemeklik doğranmış soğanı sıvı yağ ile birlikte pembeleşene dek kavurun. Küçük küçük doğanmış sarımsakları ekleyip biraz çevirin. Ispanağı ekleyip soteleyin. Tuz ve karabiber katıp ocaktan alın. Ispanaklı gözlemeyi de ıspanaklı sucuklu gözlemedeki gibi hazırlayın. 

Yorumlar

mutfagabuyrun dedi ki…
ben ıspanaklı alayım canım.olsa şimdi ne güzel olurdu çayla.hepsi harika görünüyor .ellerine sağlık canım.sevgiler.
Unknown dedi ki…
Oyyyy oyyyyyy bitirdin beni buralarda..
Ellerine sağlık canım..
Çok severim çok..
NzlGl dedi ki…
Hepside birbirinden güzel tarifler, ellerine sağlık canım, sevgiler
Ahu Türkyaşar dedi ki…
Hep yaparım ben bu gözlemenin her çeşidini. Öğrenciliğimden beri :) Afiyetle canım :)